Buy Now, Pay Later: áldás vagy átok?

Az USA felnőtt lakosságának körülbelül 55%-a próbált már ki BNPL szolgáltatást. Hogyan működnek? Ki használja őket, és miért? Van-e benne csapda?

Hosszú ideig szkeptikus voltam a Buy Now, Pay Later - BNPL -  szolgáltatásokat illetően, mert  magamból indultam ki, ha vásárolok azonnal kifizetem az adott összeget, mondhatni eléggé hitelkerülő vagyok.

Ugyanakkor az olyan BNPL szolgáltatók, mint a Klarna exponenciális növekedése elgondolkodtatott, és arra jutottam mégis hasznos lehet körbejárni a kérdést. 

A szektor ismert szereplői az Affim, az említett és már Magyarországon is itt-ott elérhető Klarna, a PayPal, valamint az USA-ban már az Applenek is van ilyen szolgáltatása. 

Itthon még egyébként marginális ez a piac is - a régióban a BNPL tranzakciók aránya csupán 2%-os -, de vannak nálunk érdekes és speciális szereplők mint a PastPay, ami kvázi egy B2B BNPL szolgáltatás.

Mindenesetre akár customer, akár befektetői, akár a bankpiac oldaláról tekintve izgalmas téma, ami érdemelt egy mini kutatást. 

BNPL gyorstalpaló

A BNPL működése igen egyszerű a vásárló szempontjából. A Buy Now, Pay Latter gyakorlatilag egy gombként jelenik meg a felhasználó számára a fizetési folyamatban. Ezen fizetési opció választásakor ahelyett, hogy a vásárlók előre kifizetnének mindent dönthetnek úgy, hogy a fizetést hosszabb időre elnyújtják.

A teljes összeget általában több hét alatt, nulla kamattal, egyenlő és kiszámítható részletekben fizetik ki. Ez eltávolítja a zajt a vásárlási döntések elől, a végösszeg pedig értelemszerűen kisebbnek és megfizethetőbbnek tűnhet. 

A BNPL jó példa az úgynevezett  embedded finance-re, vagyis a finanszírozási szolgáltatás zökkenőmentesen integrálódik a vásárlói útjába, a customer journeybe. A hitelkártya és áruhitel igények általában a vásárlói journeyből kidobnak, ráadásul csak átlagosan a kérelmek negyven százalékát hagyják jóvá.

A BNPL szolgáltatók többsége - időben történő törlesztés esetén - nem számít fel díjat a fogyasztóknak. Ehelyett az eladókat sápolják - ami 2-8 százalék is lehet - , a látens kereslet felszabadítása és a window-shopperek behúzása miatt. 

Annak kiderítésére, hogy mely vásárlók jogosultak rövid lejáratú kölcsönre a BNPL szolgáltatók soft hitelképességi vizsgálatot végeznek, és az ügyfelekről a későbbiekben is egyre több adatot gyűjtenek és profilokat készítenek róluk, hogy minél jobban prediktálni tudják a hitelképességüket.

A BNPL vásárlások fogyasztási cikkekre összpontosulnak - átlagosan 150 dolláros értékkel - amelyeket rövid időn belül fizetnek vissza az ügyfelek. 

A nemteljesítések aránya hasonló vagy jobb a fogyasztási hitelekhez vélhetően azért, mert minél nagyobb a kölcsön, és minél hosszabb a futamideje annál jobban eltűnik a fogyasztó látóköréből, ami növeli a kölcsön nemteljesítésének esélyét.

Mindezek alapján nem olyan meglepő módon a BNPL a fiatalabb - 35 alatti - vásárlók körében népszerűbb, akik számára a hagyományos hiteltermékek drágák, és nem feltétlenül van kedvük és lehetőségük megküzdeni a hagyományos hitelszerzés szigorú folyamatával. 

A Z generáció hitele?

Egyes elemzések szerint a BNPL az első olyan megoldás, ami veszélyt jelenthet a hitelkártyákra. 

Az Adobe Analytics szerint a BNPL piac 16,6 milliárd dollárt termelt 2023 novemberében és decemberben, ami az Egyesült Államokban az összes e-kereskedelmi ünnepi értékesítés 13%-át tette ki.

A 2021- es  Marqeta State of Credit Report szerint a BNPL-felhasználók 70%-a  preferálja a BNPL-t a hitelkártyákkal szemben  és közel 60%-uk azt mondja, hogy könnyebbnek találja több BNPL kötelezettség kezelését, mint a hitelkártya-kivonatok értelmezését. 

Ennek pontosabb illusztrálására érdemes megnézni a  Strategic Value Canvas-t, amellyel lekövethető egy BNPL és egy hitelkártya szolgáltató esetén, hogy az ügyfelek miként értékelik a kulcsfontosságú termék attribútumokat:

Klarna's Strategic Value Curve

Amint látszik  fogyasztói szempontból a BNPL nyer a hozzáférés, a rugalmasság és a kényelem terén.

Mindez a tranzakció másik oldalán jelentős értéket teremthet. Becslések szerint a BNPL felajánlása a pénztárnál 20%-ról 30%-ra növeli konverziós arányt, és az átlagos vásárlási értéket pedig 30%-ról 50%-ra emelheti. 

A BNPL fenyegetése a hitelkártya piacra demográfiailag nem teljesen egyenletesen elosztott. Bár minden korosztályban jelen van, a Z és Y generációnál jelentősebb:

Érdekes egyébként a témában a Finthropology kutatása is, akik négy különböző, BNPL felhasználók által létrehozott közösségi média csoport digitális etnográfiáját végezték el. 

Az egyik dolog, amit megfigyeltek, az volt, hogy a csoportok tagjainak túlnyomó többsége nő. A gyors ügyfélszolgálat hiányában a tagok egymáshoz fordulnak segítségért, gyakran sikeresen. 

A kutatásból az is kiderült, hogy egyes fogyasztók úgy érzik, hogy a részletekben történő fizetés jobb áttekintést ad az összes kiadásukról, valamint egyensúlyba hozza a kiadásaikat a bevételeikkel. Ez könnyen érthető azoknál a drágább vásárlásoknál, amelyek ritkán fordulnak elő az emberek életében, és amelyekre a vásárlóknak valamivel hamarabb szükségük lehet, mint a megtakarítások lehetővé tennének.

A BNPL pszichológiája: Kerüljük a fizetés fájdalmát, mégis többet költünk

A hitelkártyák és a BNPL is egy a viselkedési közgazdaságtan által már jó ideje azonosított viselkedési torzításon, a fizetés fájdalmán alapszanak. 

A fizetés fájdalma azt jelenti, hogy mentális fájdalmat érzünk fizetés közben. A fájdalom nem magából a költekezésből fakad, hanem a költekezéshez társuló gondolatainkból. A fájdalmat természetesen kerülni akarjuk, ezért a hitelkártya, vagy a BNPL ezt a fájdalmat látszólagosan enyhíti.

A BNPL-nek valamint a hitelkártyának is az ördögi ereje abban rejlik, hogy elválasztja a fogyasztás és a fizetés időpontját, és csillapítja a fizetés jelenlegi fájdalmát.

Azonban, ahogy a fenti kutatásban is láttuk a hitelkártya és a BNPL között van egy lényeges különbség: a fogyasztók úgy érezhetik, hogy egy hitelkártya birtokában nincs kontroll, hiszen a hitelkártyával bármiért fizethetnek. A BNPL esetében adott vásárlásra szűkül a használat, és a törlesztési ütemezése is kiszámíthatóbb, ez akár segítheti is a fogyasztók költségvetésének kezelését. 

Business modell

A fogyasztók számára tehát az értékajánlat leegyszerűsítve 0%-os kölcsön rövid futamidővel, a vásárlási folyamatba integráltan. 

A kereskedők pedig a BNPL-től:

  • Jobban konvertáló ügyfeleket
  • Többet költő vásárlókat
  • Több visszatérő és új vásárlót kaphatnak. 

A BNPL ugyan magasabb változó költséget jelent a kereskedőknek, mégis rendkívül vonzó számukra, mert jelentősen több bevételt tudnak elérni. 

A BNPL üzleti modell forgótőke-igényes a szolgáltató számára, mivel a service provider előre fizet a kiskereskedőknek, és csak 6-8 hét után szedi be a fogyasztóktól.

Ugyanakkor a BNPL ilyen rövid lejáratú jellege jelentős előnyt jelent a hagyományos hitelintézetekkel szemben, mivel a magasabb tőkesebesség nagyobb eszközforgalmat, ezáltal magasabb tőkemegtérülést jelent. 

A Klarna hitel-portfóliójának átlagos futamideje mindössze ~40 nap, ez azt jelenti, hogy évente kilenc alkalommal hasznosíthatják újra tőkéjüket.

A BNPL kockázatai és veszélyei

Egy fiatal szolgáltatási körről van szó, ezért veszélyek és kockázatok bőven lehetnek még a fogyasztók szempontjából.

A BNPL használói nők, 35 alattiak, felsőfokú végzettséggel nem rendelkező személyek, egy ilyen demográfia esetén nem teljesen meglepő, hogy sokan a BNPL veszélyeire hívják fel a figyelmet. 

Ha a vásárló nem fizet időben a BNPL szolgáltató jelentős késedelmi pótlékkal sújthatja, és az illető hitelképessége is romolhat. Ebbe a csapdába különösen akkor lehet belesétálni, ha több kölcsöne van a fogyasztónak. 

Egy másik probléma, hogy egy BNPL-el vásárolt termék visszaküldése jóval nyakatekertebb lehet, mint a sima vásárlásoknál. A kereskedő ebben az esetben a pénzt először a BNPL szolgáltatónak téríti vissza, aki feldolgozza és visszautalja a vásárlónak.  Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes BNPL-ek megkövetelik, hogy a customer folytassa az adott tétel törlesztését, amíg be nem fejezik a visszaküldési kérelmét, ami egyes esetekben akár ötven munkanapot is igénybe vehet. 

A Buy Now, Pay Latert övező kritikák összességében a túlköltekezés kísértését a jelentős késedelmi díjakat és a ködös visszaküldési politikát emelik ki, ezáltal veszélyes pénzügyi eszköznek tekintik az ilyen szolgáltatásokat. 

Mit mondanak az adatok?

A veszélyek valósnak tűnnek kétségtelenül, de az adatok kevésbé riasztó képet festenek.

Kezdetben a BNPL-t késedelmesen fizetők aránya magasabb volt, mint a hitelkártyáké, ez a tendencia az utóbbi időben megfordulni látszik. Az Affirm 2,3%-os átlagos késedelmi arányról számolt be  2023 második negyedévében, míg az S&P Global jelentése szerint a nemteljesítési ráta a hiteltermékek között átlagosan 2,5%-ra emelkedett. 

Ha összevetjük az Affirm késedelmes fizetési arányát más szereplőkkel, akkor látszik, hogy nincs messze az olyan prime és szuper-prime kártyáktól, mint a JP Morgan és a American Express:

Kicsit rosszabb a helyzet, ha egy fogyasztó teljes pénzügyi életét tekintjük. A CFPB megállapította, hogy a BNPL-hitelfelvevők  nagyobb valószínűséggel rendelkeztek más hiteltermékekkel is, és 11%-kal nagyobb valószínűséggel estek késedelmes fizetésekbe. 

Ami a BNPL piacot illeti a tőzsdén jelen lévő cégek részvények fellendülnek, és a szolgáltatók nyereségessé válnak.  Az Affirm részvényei a januári 9 dollárról a cikk megírásakor 36 dollárra drágultak. 

Az előrejelzések szerint BNPL szolgáltatók folyamatosan növelik a piaci részesedésüket:

Egyelőre úgy tűnik, hogy a BNPL nagy üzlet és kockázati szintjét tekintve hasonló a fogyasztói adósság más formájával. A kihívás persze fennáll továbbra is, hogy gyenge hitel képességű emberek számára elérhető, miközben nem tűnik hitelnek. 

Ismert veszélyei ellenére a BNPL használata növekszik, és ezen nem kellene meglepődnünk. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a rossz táplálkozás közismert és tudományosan alátámasztott veszélyei megállította ezek fogyasztását? Természetesen nem. Ahogyan a hitelkártyák esetén, úgy most a BNPL piacán is minden jel a növekedésre utal.

Referenciák


Ha tetszett, amit olvastál oszd meg fintech kedvelő barátaiddal és iratkozzatok fel, hogy ne maradjatok le a következő elemzésről :)

A cikkben személyes vélemény fogalmazódik meg, ami nem feltétlenül tükrözi mindenkori munkaadóm álláspontját az aktuális témában.

Subscribe to FinBlend

Don’t miss out on the latest issues. Sign up now to get access to the library of members-only issues.
jamie@example.com
Subscribe